Info lastning

PallCentralens rutiner vid återköp av begagnat pallemballage.

Läs detta innan ni bestämmer er för att sälja pallar mm till oss !

Periodvis har vi mycket stora inflöden på återköp av returemballage. Detta kan innebära att det tar extra tid att gå igenom era leveranser, särskilt i dessa corona-tider. Detta hoppas vi att ni har överseende med.

En till tre veckor kan vara den tiden vi menar i vissa perioder. Alla pallar synas i vårt system en och en för att kunna garanteras hållfasthet av pallemballaget till våra kunder som vi levererar dessa till.

 1. Efter att ni har ringt, mejlat eller via Appen för android ”Play butik” eller Ihone  ”pallcentralen” eller via växeln på PallCentralen 020-12 11 02 och gett erforderliga uppgifter, ställer ni i ordning pallar resp. kragar enligt beskrivningen längst ned på sidan, ”Uppställning-regler”
 2. Ni står för lastning av pallarna på lastbil. Pallarna ska vara enkelstaplade, pallkragarna läggs på en lastpall och bandas.
 3. Invänta tid för lastning, fraktsedel skickas till er om inte vår egen chaufför har med sig den när hen kommer.
 4. Efter klassning som sker enligt vår prognostid i översta stycket, skickas ett underlag på sorteringsresultatet, en kreditfaktura sänds till er som vi reglerar via ert bank- eller plusgiro.

         Om så önskas kan ni självklart använda denna som ett faktureringsunderlag för att skicka en egen faktura till oss.

Regler för lastning

Instruktioner hur ni packar osorterade pallpartier som hämtas hos er.

 1. Lastpall: Ska staplas på höjden enl. fraktsedeln (18-20 st), om ej lastbrygga eller truck finnes, ställ pallen på hårdgjort underlag (asfalt eller liknande).
 2. Halvpall: Staplas på en engångspall med måtten 1200×800, 25 st i varje stuv, 50 st per pall. Den första läggs upp o ned på pallen, sedan läggs dom flätade i varandra två på bredden.
 3. Pallkragar: Dessa läggs på pall, 50 st/pall på tvären, samt bandas, detta gäller både hel och halvkragar, finns illustration längst ned på sidan.
 4. Emballaget skall vara staplat på ett sådant sätt så att det är enkelt att lasta.
 5. Godset ska helst kunna lastas vid brygga eller med truck, är inte detta möjligt så fixar vi trucklastning mot en viss ersättning.
 6. Vi redovisar sorteringsresultatet för era lastpallar resp. pallkragar, efter att emballaget kommit till vår terminal, detta kan ta några dagar.
 7. Vi skickar en kreditfaktura till er, använd underlaget i er bokförning eller fakturerar oss på sedvanligt vis, pengarna sätts på ert konto efter 30 dagar. Önskas kontant betalning så går detta givetvis också bra mot 3% kontantrabatt.
 8. Om godset tar större plats än beräknat pga att ni ej uppfyllt våra föreskrifter (1-4), får ni stå för extra frakt-kostnad som detta medför.

Övriga pallar

Pallar som har felaktigt mått
Vi tar inte emot pallar som avviker från standardmåtten 1200×800 eller 800×600.

Efter telefonkontakt kan beslut tas om vi köper upp pallar med andra mått.

Internpallar ?
Vi köper ej Schenkers gröna, DHL:s röda eller CHEP:s blåa internpall som ägs av respektive bolag, dessa är inte tillåtet att bedriva handla med.

 

Uppställning-regler

Tips och råd vid uppställning av emballaget

Alt 1.Tag ett rör eller liknande som hävstång för att förflytta pallen så att de står exakt rakt i förhållande till de andra pallarna i stuven.

palljustera pallsidan.se

Alt 2. Om ni har tillgång till en truck (motvikts) gör på följande sätt.
Lyft upp gafflarna över pallarna och ”tilta” så tornet är rakt, kör sedan på pallen med tornet så att dessa plattas till och stuvarna blir raka, detta fungerar bäst om man ställer stuvarna 3×3 eller fler.

truck justera pallsidan.se

Pallkragar ska staplas på tvären på pallen. Då kragen är hopvikt mäter den 2 meter och pallen 1,2 m, då blir krag-stuven 2 x 1,2 meter. Sedan varvas kragarna på pallen vart annat varv med gångjärnen åt olika håll i 10 lager i 5 staplar, vilket blir 50 kragar/pall.
Dessa bandas om det finns möjlighet, på så vis kan kragarna ställas på varandra.

palkragar pallsidan.se